Deze week is savooiekool de Kweek van de Week!
Savooiekool is een van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De kool is vernoemd naar de regio in Frankrijk en Italië waar vroeger het huis van Savoye de scepter zwaaide. Savooiekool heeft verschillende varianten, zo is er de groene of witte spitskool, de groene savooiekool of kappertjeskool, de gele savooiekool of de Butterkohl uit Duitsland. De zomerteelt van de savooiekool is nu op z’n best en is rijk aan vitamine C en thiocyanaat en helpt zo tegen bacteriën.
In de keuken kun je de savooiekool gebruiken voor in de soep, je kunt hem stomen, stoven en roerbakken, of je kunt er een stamppot mee maken. Je kunt ook de bladeren gebruiken om er gevulde koolrolletjes mee te maken. Kortom, een heerlijke gezonde groente om nu mee te kokkerellen!
Ter inspiratie hebben we drie heerlijke recepten voor je:
🥘Met tahin overgoten geroosterde groene of savooiekool
🥘Salade van geroosterde savooiekool
Eet smakelijk!