
Zoek je nog een bijzonder kerstcadeau? Koffietafel-foto-illustratie-receptenboek Venusian Kitchen betovert al je zintuigen. Aan dit boek werkte onze eigen ZuiderMRKTer Marcel van Wolferen mee. Zijn recept vind je op de site, een heerlijk gerecht met groente van onze stal. Het omslag is geweven door de weverij die ook ons koningshuis bedient, met kopergoud op snee. Venusian Kitchen is een uitnodiging om te leven zoals we liefhebben, met ons eten als leidraad. En Venus als godin van de liefde en schoonheid als inspirator. Founding Venus Henriette Tomassen: ‘Venusian Kitchen laat je stilstaan. Door de intensiteit van de foto’s van Elsbeth Tijssen. Door de schoonheid van het gewone te vatten. De concentratie van een spelend kind. De liefde van een boerin voor haar land. Een theedoek waar aardappelen in rusten. De romance van twee stronkjes witlof. Opgroeiende meisjes. Verliefde jongetjes. Gekkigheid. Palmkool in volle glorie. Een wolkenlucht. ‘
Bestel hier je boek of spectaculair wandkleed.
https://www.venusiankitchen.com/nl/home
De ingrediënten voor het recept van bietjes, prei en spitskool zijn nu volop verkrijgbaar op onze ZuiderMRKT groentestal. Heerlijk met de kazen van Erik’s Delicatessen, The Nuthouse Dennis en Katja’s noten en de onovertroffen cantharellen van Erik’s De Boleet.
Venusian groenteschilderij
Een kleurrijke avond, dat was het bij Marcel en zijn zoon Hugo. Zij trakteerden mij op een warm onthaal en gloedvolle kleuren op het bord. De gele bietjes kleurden prachtig bij de gesmoorde prei en de gebakken spitskool. De kazen zorgen voor weerwerk en de rode peper voor wat vuurwerk. Kortom: mijn zintuigen zaten op de eerste rang. Dank jullie wel, mannen!
Henriette Tomassen, founding Venus van Venusian Kitchen
GROENTETRIO VAN BIETJES, PREI EN SPITSKOOL
Variatietip van onze ZuiderMRKTer Marcel van Wolferen: ‘Ook heerlijk met wat gebakken cantharellen erbij, want die zijn nu het mooist en ruim verkrijgbaar.’ Haal ze bij onze ZuiderMRKT paddenstoelenspecialist Erik van De Boleet.
Personen: 4
INGREDIËNTEN
Gele bietjes in het zuur
4-8 gele bieten (afhankelijk van de grootte)
zeezout
zwarte peper uit de molen
2 takjes verse tijm
olijfolie
witte balsamicoazijn of ciderazijn
Gesmoorde prei
8 dunne preitjes of 4 grotere
olijfolie
1 rode peper
1 tl venkelzaad, voorgeweekt
witte peper uit de molen
zeezout
1 bio-burrata van Erik’s Delicatessen
Gebakken spitskool
1 spitskool
1 witte ui
2 teentjes knoflook
100-150 g Gorgonzola dolce latte van Erik’s Delicatessen
koudgeperste kool- of raapzaadolie
rauwe cashewnoten van Dennis en Katja’s The Nuthouse
1 tl kummelzaad
zwarte peper
sel de Guérande
BEREIDING
Gele bietjes in het zuur
Verwarm de oven voor op 180°C. Boen de bietjes schoon met een groenteborstel, dep ze droog en verpak elk exemplaar apart in aluminiumfolie. Voorzie elk pakketje voor het dichtvouwen van wat zeezout, zwarte peper uit de molen, een paar blaadjes tijm en een drupje of wat olijfolie. Na ongeveer een uur zijn ze gepoft (wanneer je geen oven hebt, kook je de geschilde bietjes in 15-20 minuten gaar). Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil en snijd ze dan in flinke parten. Besprenkel ruim met azijn, een goede scheut fruitige olijfolie en peper en zout naar smaak. Laat de groente zo een dag buiten de koeling staan om de smaken goed tot ontwikkeling te laten komen en zet ze vervolgens koel weg. Breng de bieten voor het opdienen nogmaals op smaak.
Gesmoorde prei
Snijd het harde deel van het groene loof weg en verwijder de wortelaanzet (het voetje) van de prei. Kerf de preitjes vanaf de bovenkant kruislings in om het zand er goed uit te spoelen. Dep ze vervolgens goed droog. Verwarm een goede scheut olijfolie en smoor de prei daarin zachtjes gaar met de deksel op de pan (15-20 minuten). Snijd de peper in ringetje en voeg ze samen met de smaakmakers toe. Schik de prei op een serveerschaal en besprenkel hem eventueel met wat extra olijfolie. Plaats de burrata half doorgesneden erbovenop, zodat het romige hart er langzaam uitloopt.
Gebakken spitskool
Halveer de spitskool, verwijder de harde kern en snijd hem in fijne reepjes. Snijd de ui in halve ringen en kneus de knoflooktenen zonder schil met de lemmet van een koksmes. Snijd de gorgonzola in grove blokjes. Verwarm de olie in een hapjespan en bak de knoflook een paar minuten zodat hij zijn smaak afgeeft. Schep de knoflook uit de pan. Bak dan de spitskool met de ui op hoog vuur in dezelfde olie, zodat het een wat rokerige smaak krijgt. Voeg nu de cashewnoten en het kummelzaad toe. De kool mag nog wat knapperig zijn. Haal de pan van het vuur en werk de gorgonzola erdoorheen zodat deze half smelt. Breng de kool op smaak met wat van de olie, peper uit de molen en eventueel wat sel de Guérande.