Bereidingswijze volgens Kooktijdschrift van Arjen Goetheer
Ingrediënten (voor vier porties)
1 kg kweeperen met schil
3 tl gemberschaafsel (of 3 bolletjes fijngesneden)
75 gr rozijnen
200 gr suiker
1 tl kardemon
1 snufje chilipoeder
sap van een 1/2 limoen
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
Bereidingswijze
- 1. De kweeperen goed schoon boenen/wassen en dan in stukken snijden, klokhuis verwijderen en in gelijkmatige blokjes snijden.
- Zet de kweepeer blokjes op met het sap van de ½ limoen en water zodat de kweepeer net onder staat (schil mag erom blijven) en voeg het kaneelstokje en de 2 kruidnagels toe. Laat de kweeperen een half uurtje koken.
- Voeg de overige ingrediënten toe en laat zachtjes doorkoken (roer wel regelmatig) en kook de kweepeer tot er een dikke brij ontstaat.
- Proef en voeg eventueel nog naar wens, gembersiroop, chilipoeder en suiker toe.
- Vul de schoongespoelde jampotten met de kweeperen compote tot net onder de rand. Zet op ze vijf minuten op zijn kop op een natte theedoek en draai ze vervolgens om en laat ze afkoelen.
- Na het afkoelen is de compote ongeopend enkele maanden houdbaar op een koele plek.
De kweepeer compote is heerlijk bij vlees- of kaas gerechten, maar ook lekker op een toastje met kaas of gewoon op brood.
Eet smakelijk!