Bereidingswijze van De Zilveren lepel door Arjen Goetheer
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
50 gr boter, plus iets extra’s voor de schaal
700 gr spruitjes, schoongemaakt
2 el olijfolie
100 gr pancetta, in blokjes
100 gr gruyère kaas, vers geraspt
Zout en peper
Ingrediënten bechamelsaus
50 gr bloem
50 gr boter
500 ml melk
Vers gemalen zout en peper
Snuifje nootmuskaat
Bereidingswijze
- Verhit de oven tot 180 graden en vet een ovenschaal in met boter.
- Kook de spruitjes ongeveer 10 minuten in water met zout, giet ze af. Zet ze weg en houd ze warm.
- Verhit boter en olie in een pan en voeg de pancetta toe en bak de blokjes lichtbruin, roer af en toe.
- Doe de spruitjes en 1 eetlepel heet water bij de pancetta en laat de spruitjes 15 minuten zachtjes pruttelen; roer af en toe.
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje op niet al te hoog vuur.
- Roer de bloem door de gesmolten boter tot de roux. Giet stap voor stap de melk erbij en roer het mengsel goed door met een garde tot een gladde saus. De saus wordt door het opwarmen nog dikker!
- Voeg zout, peper en de nootmuskaat toe en zet het vuur laag. Laat de saus afgedekt ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe.
6. Roer de helft van de gruyère door de bechamel.
7. Schep de spruitjes in de ovenschaal en bestrooi ze met de helft van de resterende gruyère.
8. Schep de bechamelsaus over de spruitjes en strooi de resterende gruyère er overheen.
9. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en borrelt.
Eet smakelijk!