Bereidingswijze volgens Yvette van Boven (Uit de oven van van Boven) van Arjen Goetheer
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten voor de prei en vinaigrette
12 (of meer!) grote preien, het meeste van ‘t groen eraf
1 el Dijon mosterd
1 el grove mosterd
1 fijngesnipperde sjalot
snuf zout & versgemalen zwarte peper
4 el witte wijnazijn
7-8 el lichte plantaardige olie
Ingrediënten voor de kokkels met zeekraal
1 zakje kokkels, 500 gr
1 el (zelfgemaakte) boter
1 teentje knoflook
2 sjalotten, fijngehakt
1 glas droge witte wijn
1 handvol zeekraal
Bereidingswijze
- 1. Maak de vinaigrette. Doe beide mosterds in een kom. Voeg zout, peper en azijn toe, roer het los met een kleine garde tot het zout is opgelost. Giet dan al kloppende de olie toe. Verdun eventueel met een plensje ijskoud water.
- Verhit de grill in de oven op de hoogste stand of verhit de grillplaat tot ie bloedheet is.
- Leg de preien erop of op een bakplaat onder de grill en laat ze volledig zwart blakeren in ongeveer een half uur. Keer ze regelmatig met een tang.
- Verhit ondertussen een lepel boter in de pan, hak de knoflook en de sjalot. Fruit ze al omscheppend even aan.
- Voeg als de pan goed heet is en de sjalotten glazig de kokkels toe. Blus af met een glas droge witte wijn en sluit het deksel. Schud de pan tijdens het bakken een paar keer.
- Na een paar minuten moeten de schelpen open zijn. Bestrooi met grof gehakte zeekraal schep om.
- Haal de meeste vruchtjes uit de schelpen en strooi ze met wat aanhangend vocht en zeekraal over de zachte preiharten.
- Pel de zwarte bladeren eraf tot u een boterzachte kern overhoudt.
- Serveer kernen van de prei met een paar druppels vinaigrette erop en de kokkels en zeekraal.
Eet smakelijk!