Gazpacho van witte asperges met Hollandse garnalen en bieslook

Bereidingswijze Marcel van Wolferen
Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
200 gr asperges
1 grote aardappel, geschild
1 liter bouillon (vegetarisch, asperge, kip, kalf)
75ml room (Lindenhoff)
Zout en peper
Nootmuskaat
Bieslook
Hollandse garnalen

Bereidingswijze:

1. De asperges van Max worden pas op vrijdag gestoken en zijn dus knettervers als u ze op zaterdag
koopt. Het is daarom niet nodig een stuk van de stengel af te breken zoals dat van oudsher wel
gebeurt. Het volstaat een dun (enkele millimeters maar) plakje van de onderkant af te snijden.
Schil de asperges, altijd van de kop naar beneden, wel voldoende met een dunschiller. Doe de
asperges meteen na aankoop in een kletsnatte theedoek die u geheel om de asperges wikkelt en
bewaar dit zo in de groente lade van de koelkast totdat u ze gaat bereiden.

2. Gaar de geschilde asperges (hou de kopjes apart) en een grote geschilde aardappel in een liter
bouillon naar keuze.

3. Voeg dan de room toe en pureer met de staafmixer, laat eventueel nog inkoken tot de gewenste
dikte en wrijf door een zeef om eventuele vezels te verwijderen.

4. Laat de soep afkoelen en dan verder koud worden in de koelkast.

5. Proef de soep en voeg naar wens zeezout, peper uit de molen en eventueel wat vers geraspte
nootmuskaat toe.

6. Bak voor het serveren de fijn gesneden kopjes in wat olijfolie.

7. Snijd wat bieslook ragfijn.

8. Doe de koude soep nu in soepkoppen, dan per persoon een flinke lepel van de garnalen en
daarop de aspergekopjes, bestrooi met de bieslook. Alternatief is zeer verse dun gesneden
handgedoken St. Jakobsschelp ipv de garnalen.

Eet smakelijk!

Categorieën Niet gecategoriseerd