Door Marcel van Wolferen
Kropsla of ook wel botersla vanwege de boterzachte smaak (Lactuca sativa), was altijd de meeste gegeten sla in ons land, maar werd vanaf de jaren zeventig verdreven door de ijsbergsla. Een wat mij betreft vrij hopeloze en smaakloze waterbom die vooral vanwege zijn houdbaarheid door de supermarkten werd omarmd en gepushed. Maar de botersla is back in town en nu in een verbeterde editie: Salanova; beter omdat deze sla veel meer bladeren en minder harde kern heeft in relatie tot een reguliere krop en daardoor gewoon meer eetplezier oplevert. Er is een rode en een groene variant. Je kan er ook steeds blaadjes van aftrekken en er zo lang van genieten.
Nu kunt u eenvoudigweg verrukkelijke salades maken met deze sla: sjalotje erbij (of een ouderwets zogenaamd slauitje dat je er vroeger bij cadeau kreeg) ragfijn gesneden en wat gesneden kruiden (kervel, basilicum, bieslook), citroensap, peper uit de molen en zeezout en een beetje peperige extra vergine olijfolie. Maar nu voor u twee originele recepten uit de Abruzzen; die wonderlijke regio met schiterende natuurparken in centraal-zuid Italie, gelegen aan de Adriatische zee. Een rustieke versie en een velouté. De ingredienten zijn gelijk, de bereiding verschilt alleen.
INGREDIENTEN: 2 kroppen rode Salanovasla, 1 ui, 1 sjalot, 400 cl groenten, kippen of kalfsbouillon, 100 gram gerookt spek (of gewoon zonder voor een vegaversie, dan bijvoorbeeld wat groenselderij), peper uit de molen, 2 eetlepels olijfolie. Voor de velouté wat creme fraiche of fromage blanc extra. En bieslook.
Voor de croutons: 2 sneden boerenbrood, 1 takje rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels olijfolie. Voor de garnering vers geraspte parmezaanse kaas.
BEREIDINGSWIJZE: Snij de ui en de sjalot fijn en bak deze met de reepjes gerookt spek en wat zwarte peper uit de molen in 2 eetlepels olijfolie op laag vuur gedurende enkele minuten totdat de ui doorschijnend is. Snij in de tussentijd de Savanolasla in repen van 1 centimer. Voeg deze toe aan de pan en laat 1 minuut meebakkken, voeg nu de bouillon naar keuze toe, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
Maak nu de croutons: snij dobbelsteentjes van het brood, kneus de knoflook met de muis van je hand. Verwarm de olijfolie nu met de look en de rozemarijn en laat deze hun smaak en geur aan de olie afgeven. Bak nu in deze aromatische olie de croutons goudbruin, laat even uitlekken op wat vetvrij papier en zout zet met Guérande zout. Hou apart.
SERVEERWIJZE: Voor de rustieke versie: laat de ‘soupe’ zoals deze is, breng op smaak met zout en peper, doe er een scheut olijfolie in en rasp er de parmezaanse kaas over; serveer de croutons apart. Boers en lekker!
Voor de velouté: pureer de soep in de pan met een staafmixer tot een gladde puree. Proef en breng op smaak met peper uit de molen en zeezout. Doe deze in de soepkommen, doe er een fijne scheut olijfolie in en wat room en roer deze decoratief om. Rasp er kaas over en doe er eventueel wat fijngesneden bieslook over. Serveer de croutons apart.
STOOFSLA Je kan de Savonolasla ook halveren en dan zachtjes braiseren (stoven) met een fijngesneden pepertje, een uitje, twee ansjovisfilets uit de oven, wat bladpeterselie naar smaak, een kopje bouillon naar keuze en zwarte peper uit de molen. Waar je zin in heb en wat er voorhanden is. Kan niet misgaan zoals koken eigenlijk nooit mis kan gaan als je je producten maar op de Zuidermrkt koopt en er met liefde en plezier mee kookt. À tavola, Marcel van Wolferen