De Kweek van de Week is dit keer prei! Prei was vroeger een belangrijke herfst- en wintergroente. Door verschillende rassen kunnen we nu het hele jaar door prei eten. De prei is verwant aan andere groente zoals ui en knoflook. Prei worden vaak als smaakmaker gebruikt maar kan ook als hoofdingrediënt dienen.
Prei bevat veel vezels en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Prei wordt vooral gekookt gegeten, maar ook rauw is het te eten. In de keuken kan prei bijvoorbeeld door de salade of soep.
Ter inspiratie hebben we een paar lekkere recepten voor je:
🥘Ovenschotel van kersttomaat, prei en artisjok met feta
🥘Knapperige gnocchi met prei, snijbiet en room
🥘Prei met paddenstoelensoep
🥘Geblakerde prei met kokkels
Heb je zelf een lekker recept? Of wil je meedoen met het clubje leden dat deze actie uitvoert? Stuur dan een mailtje naar kweekvandeweek@zuidermrkt.nl
Tot op de markt!