Bereidingswijze volgens Kweepeer.nl van Arjen Goetheer
Ingrediënten (voor 12 cakejes)
Kweepeerblokjes en -siroop
400 gr kweepeer (ongeschild)
200 ml water
100 gr suiker
Cakebeslag
150 gr erg zachte boter in kleine blokjes
200 gr bloem
150 gr suiker
2 eieren
1 zakje vanille suiker
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
100 gr volle yoghurt
1/2 tl van zowel gember, kardemom en kaneel
de gekookte kweepeer blokjes(maak je zelf)
kweepeersiroop (maak je zelf)
geroosterde amandelschaafsel
Bereidingswijze
- 1. Schil de kweeperen en snijd in 1 x 1 centimeter blokjes. Meng de kweeperen met water en suiker in een pan en kook ze op een laag vuurtje gaar.
- Prik in de blokjes om te voelen of de kweepeer gaar is. De kooktijd is afhankelijk van de kweepeersoort. Sommige zijn in 10 minuten al zacht, anderen hebben soms wel 20 minuten nodig.
- Haal de blokjes uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen.
- Laat vervolgens de siroop inkoken tot siroopdikte, dit kan ongeveer 10 minuten duren op hoog vuur.
- Verwarm de oven voorop 170 graden.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng deze in een keukenmachine of met een garde. Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe. Mix het mengsel tot een glad beslag. Voeg dan de uitgelekte kweepeerblokjes toe en verdeel het beslag over de cakevormpjes.
- Bak de cakejes in ongeveer 20 minuten mooi gaar en laat ze vervolgens afkoelen.
- Wanneer de cakejes zijn afgekoeld dip je ze stevig in de kweepeersiroop en bestrooi je ze met het geroosterde amandelschaafsel.
In plaats van cakejes kun je ook 1 grote cake maken. Gebruik dan een 24 centimeter cakevorm.
Eet smakelijk!