De lekkerste en mooiste kweeperen zijn net geplukt en daarom is de kweepeer de Kweek van de Week op de Zuidermrkt! De kweepeer is nauw verwant aan de appel, peer en de lijsterbes. Hij komt oorspronkelijk uit de regio rond de Kaspische zee en in Nederland kun je deze gele vrucht gelukkig ook weer vaker op de markt kopen. De beste tijd is nu
Kweepeer is een echt power fruit en is rijk aan vitamine C, calcium, kalium, fosfor, magnesium en ijzer. En vergeet ook de pitjes niet: door de slijmstoffen kun je de pitjes als snoepjes eten, of je kunt de pitjes laten drogen en je hebt gezonde zuurtjes!
Rauw kun je hem niet eten, want hij is hard en het vruchtvlees is bitter. Maar gekookt, gestoofd of gebakken komt de de fruitige citrussmaak naar boven en maak je van de kweepeer heerlijke jam, compote, marmelade, taart, sap of zelfs wijn of likeur. En probeer de kweepeer ook eens in een hartige taart.
Ter inspiratie hebben we twee heerlijke recepten voor je:
Eet smakelijk!