Bereidingswijze volgens Andy Baraghani van Ciarra Celiano
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 middelgrote groene of savooiekool (ongeveer 2 pond)
3 el plus ¼ kopje extra vergine olijfolie; plus meer om te besprenkelen
zout
1 teentje knoflook, fijn geraspt
⅓ kopje tahin
1 tl honing van Kitchen Freaks
½ tl gemalen komijn
1 citroen
½ kopje zeer grof gehakte dille
1 el geroosterd zwart of wit sesamzaad
Bereidingswijze
- Zet de grill op middelhoog vuur (of verwarm een grote gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur). Halveer de kool door de kern; snijd elke helft in 3 partjes, met de kern intact. Besprenkel met 3 eetlepels olie en wrijf ze in om ze te bedekken; breng op smaak met zout.
- Grill de kool 6-8 minuten per kant tot de snijkanten diep verkoold zijn en een mes gemakkelijk door het midden glijdt. Leg over op een snijplank en laat 5 minuten afkoelen (zo kan de kool nog zachter worden). Snijd enkele partjes kruiselings doormidden; laat de rest heel.
- Meng de knoflook, tahin, honing, komijn en ¼ kopje olie in een middelgrote kom. Rasp de schil van de citroen fijn in de kom, halveer de citroen en pers het sap uit in de kom. Voeg een flinke snuf zout toe en klop tot een gladde massa. Voeg al kloppend 3-4 eetlepels koud water toe; de tahinsaus moet romig maar gietbaar zijn.
- Leg de koolpartjes op een schotel en schep de tahinsaus erover. Strooi dille over de kool en bestrooi met sesamzaad. Sprenkel een beetje olie over alles om het af te maken.
Eet smakelijk!